Wat zijn wratten?

Wratten zijn kleine, goedaardige vergroeiingen van de huid. Ze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV) en zijn erg besmettelijk. Gewone wratten verschijnen normaal gesproken op handen en voeten, met name op de vingers en tenen, en worden beschreven als onfraai, vervelend, irriterend en pijnlijk.

Hoe herken je wratten?

De meeste wratten zien eruit als huidkleurige, eelterige bultjes met een ‘bloemkoolachtige’ vorm en zijn vaak wat harder en ruwer dan de normale huid. In sommige gevallen zijn wratten donkerder getint of hebben ze een zwart puntje; dit is vaak een verstopt bloedvaatje. Normale wratten zijn tussen de 1 en 10 mm in doorsnede.

Verschillende soorten wratten?

Er zijn zeven belangrijke soorten wratten te onderscheiden. Elk type verschijnt op specifieke delen van het lichaam en heeft een ander uiterlijk. De meest voorkomende wratten zijn de ‘gewone wratten’ en de zogeheten ‘voetwratten’, wratten in de voetzool. Let u erop dat Forwarts alleen wordt aanbevolen voor gewone wratten op handen en voeten en voor voetwratten!

 • Gewone wratten

  Gewone wratten (medische naam: verruca vulgaris) groeien meestal op je vingers en tenen, maar kunnen ook op andere plaatsen verschijnen. Ze hebben een ruwe, korrelige uitstraling en een afgerond uiteinde. Gewone wratten zijn vaak grijziger dan de omringende huid.

 • Voetwratten

  Voetwratten (verruca plantaris) groeien op de voetzolen. In tegenstelling tot andere wratten groeien voetwratten in de huid en steken niet uit het lichaam. Je herkent een voetwrat aan een klein gaatje in de bodem van je voet is dat omgeven is door verharde huid. Voetwratten kunnen het lopen ongemakkelijk maken.

 • Platte wratten

  Platte wratten (verruca plana) groeien meestal op het gezicht, de dijen of de armen. Ze zijn klein en niet meteen merkbaar. Platte wratten hebben een platte bovenkant, alsof ze zijn afgeschaafd. Ze kunnen roze, bruin of lichtgeel zijn.

 • Steelwratten

  Steelwratten (fibromen) groeien rond de mond of neus en soms in je nek of onder je kin. Ze zijn klein en hebben de vorm van een klein ‘flapje’ huid. Steelwratten hebben dezelfde kleur als je huid.

 • Periunguale wratten

  Periunguale wratten groeien onder en rond de teennagels en vingernagels. Ze kunnen bijzonder pijnlijk zijn en ook de nagelgroei beïnvloeden.

 • Genitale wratten

  Genitale wratten (condylomata acuminata) zijn groepjes rozerode tot grijswitte wratten rond de geslachtsorganen of de anus. De wratten hebben een doorsnede van 1 tot 5 mm en zitten dicht bij elkaar. Genitale wratten zijn een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die meestal veroorzaakt worden door een type van het herpes-simplexvirus, humaan herpesvirus 2 (HSV-2).