Veel gestelde vragen

Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over wratten en Forwarts. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Forwarts Wrattenverwijderaar productfoto nieuw

Alles over wratten

De meeste wratten zien eruit als huidkleurige, eelterige bultjes die wat harder en ruwer zijn dan de normale huid. In sommige gevallen zijn wratten donker van kleur en soms hebben ze een zwart puntje. Dit zwarte puntje is dan meestal een verstopt bloedvaatje. Wratten zijn tussen de 1 en 10 mm in doorsnede. Lees hier meer over wratten.

Algemeen

Wratten worden veroorzaakt door een infectie van de huid met het Humaan Papilloma Virus. Wratten zijn erg besmettelijk en kunnen gemakkelijk overgedragen worden. Op het moment dat de huid beschadigd is, kan het virus de huid binnendringen.

Het virus kan zich schuil houden op oppervlakten die door een wrat zijn geïnfecteerd. Door direct huidcontact met dergelijke oppervlakten (of met een wrat zelf) kan het virus zich verspreiden. Op ruwe ondergronden en producten zoals bijvoorbeeld handschoenen, schoenen, sokken & handdoeken kan het virus zich gemakkelijk verspreiden. Let goed op dat het virus ook kan worden overgedragen naar andere plekken op het eigen lichaam.

Zwembaden & sportaccommodaties

In ruimtes waar veel mensen bij elkaar komen kan de kans op het oplopen van wratten hoger zijn. In zwembaden en sportaccommodaties kan er meer contact voorkomen met grond oppervlakken en huidcontact via de voeten. Het is aan te raden slippers te dragen en de voeten achteraf goed te wassen met zeep en volledig te drogen.

Vochtige omgeving

Wratten kunnen gemakkelijker ontstaan in een vochtige omgeving. Zwembaden, sauna’s, douchecabines zijn dus uitgerekend plaatsen waar het virus zich gemakkelijk verspreid. Ook kunnen slecht ventilerende schoenen (waar gemakkelijk zweetvoeten in ontstaan) bijdragen aan het ontstaan van wratten. Het kan dus helpen om goed ventilerende schoenen en katoenen sokken te dragen om zweetvoeten te voorkomen.

Ja, er bestaan verschillende soorten wratten. Hierin onderscheiden wij zeven belangrijke soorten welke verschillende uiterlijke kenmerken bevatten en op verschillende delen van het lichaam kunnen ontstaan/voorkomen:

 1. Gewone wratten
 2. Voetwratten
 3. Platte wratten
 4. Steel wratten
 5. Periunguale wratten
 6. Genitale wratten

Lees hier de uitleg bij elke soort wrat.

Let op: Forwarts wordt aanbevolen voor gewone wratten op handen en voeten en voor voetwratten.

Alles over Forwarts wrattenverwijderaar

Forwarts bevriest de wrat tot in de kern met een precies straaltje koelgas. De cellen van de wrat gaan hierdoor kapot en het immuunsysteem zal deze dode cellen vervolgens opruimen. 10 tot 14 dagen na de behandeling valt de wrat dan van de huid. Forwarts is direct klaar voor gebruik.

Het toepassen van Forwarts gaat in 3 simpele stappen:

STAP 1: Plaats de spuitkop over de wrat.

STAP 2: Druk het spuitbusje in met uw duim.

STAP 3: Spray de wrat voor 10 tot 15 seconden, afhankelijk van de wrat

Download hier de bijsluiter

Hand wratten

Bij wratten op de hand dient u de wrat voor maximaal 10 seconden te bevriezen.

Voetwratten

Bij voetwratten met veel eelt wordt een behandeling van maximaal 15 seconden aangeraden. Voor wratten op boven- of zijkant van de voet wordt een behandeling van 10 seconden aangeraden. Zie onderstaand overzicht.

Hoeveel seconden moet ik de wrat bevriezen? Hand is 10 seconde, Voet (holte, tenen, boven- en zijkant) is 10 seconden, Voet (hiel en bal van voet) is 15 seconden.

Let op: Bij veel eelt op de wrat wordt aangeraden om de huid vooraf te weken in handwarm water en overtollig eelt te verwijderen. 10 minuten weken is voldoende om het resultaat van de behandeling te verbeteren. Droog de huid zorgvuldig af met een handdoek voordat u de behandeling start. Was deze handdoek vervolgens op minimaal 60°C om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Let op: Het wordt ten zeerste aangeraden om tijdens de behandeling een stopwatch te gebruiken. Te lange blootstelling aan dit gas kan vrieswonden veroorzaken.

Download hier de bijsluiter

 1. Als de wrat aanzienlijk kleiner is dan het mondstuk van Forwarts, wordt aangeraden een passende veiligheidspleister rondom de wrat te plaatsen. Dit beschermt de gezonde huid tegen de kou en zorgt ervoor dat deze niet beschadigd raakt.Let op: Houd er rekening mee dat het maximale effect wordt bereikt wanneer een klein strookje omliggende huid van één (1) mm tezamen met de wrat bevroren wordt.
 2. Wanneer het huidoppervlak niet volledig aansluit op het mondstuk wordt ook aangeraden om een veiligheidspleistertje te gebruiken.
 • Na de behandeling kan er een blaar ontstaan onder de wrat. Dit is normaal. Beschadig deze blaar niet! Dit kan leiden tot infectie.
 • Houdt de wrat en omliggende huid goed schoon, eventueel met behulp van een steriele pleister en/of verband, zeker wanneer de blaar beschadigd is.
 • Vermijd zo veel mogelijk blootstelling van beschadigde huid aan direct zonlicht gedurende de eerste 14 dagen na de behandeling.

Download hier de bijsluiter

Forwarts maakt gebruikt van een directe, doorlopende bevriesspray. Dit heeft 2 voordelen ten opzichte van conventionele methoden:

 1. Bij Forwarts wordt het koelgas direct op de huid gespoten. Hierdoor wordt het maximale rendement uit het bevriesgas gehaald. Bij conventionele methoden wordt het gas vaak via een watje (tussenstuk) overgedragen. Hierbij gaat veel kou ‘verloren’ omdat eerst het watje moet worden afgekoeld en daarna pas de wrat. Ook gaat veel koelgas verloren omdat het tijdens de behandeling wegstroomt of verdampt.
 2. Bij Forwarts wordt het koelgas doorlopend op de huid gespoten. Hierdoor ontstaat er een luchtstroom die de natuurlijke (lichaams)warmte rondom de huid wegblaast. Het koelgas behoudt zo een directe weg naar de wrat en kan daardoor nóg beter tot in de kern bevriezen. Dit wordt ook wel het “frostbite effect” genoemd.
 • Forwarts heeft een korte behandelingsduur van slechts 10 of 15 seconden.
 • Door de directe toedieningsmethode van Forwarts is de behandeling beduidend kouder en daarmee effectiever.
 • Forwarts is klaar voor gebruik dus uitermate gebruiksvriendelijk. Geen assemblage of tussenstappen vereist voorafgaand aan de behandeling.

Het koelgas in Forwarts is Dimethylether (DME). Dit is een organische verbinding die veelal gebruikt wordt als milieuvriendelijk drijfgas in spuitbussen.

Forwarts is geschikt voor hand- en voetwratten met een diameter van 1 tot 10 mm. Raadpleeg een huisarts als u erover twijfelt met welke soort wrat u te maken heeft. Ook in gevallen van hardnekkige wratten of wratten groter dan 10 mm.

Lees hier meer over de verschillende soorten wratten.

Ja, Forwarts is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Forwarts is speciaal ontwikkeld om een uiterst nauwkeurige behandeling van de wrat te bewerkstelligen. Het gepatenteerde ventiel doseert een nauwkeurig straaltje koelgas op de wrat waardoor deze zeer precies bevroren wordt. Zeker wanneer gebruik wordt gemaakt van de bijgeleverde veiligheidspleistertjes is de behandeling zeer goed door kinderen te verdragen. Een normale behandeling duurt 10 seconden en is dus over voordat je het door hebt!

Dit is per wrat verschillend. De meeste kleine en middelgrootte wratten zullen na 1 behandeling van de huid afvallen. Grotere en hardnekkige wratten hebben in sommige gevallen 2 of meer behandelingen nodig.

Na de behandeling duurt het doorgaans 10-14 dagen voordat de wrat van de huid valt. Indien de wrat niet weg is na 6 behandelingen raden wij aan de huisarts of dermatoloog te raadplegen.

Forwarts bevat genoeg koelgas voor ten minste 10 behandelingen. Ook worden er 10 veiligheidspleisters meegeleverd in de verpakking.

Een wrat valt niet direct van de huid na het toepassen van de bevriesmethode van Forwarts. Na de behandeling duurt het gemiddeld 10-14 dagen voordat de wrat van de huid valt.

Is de wrat nog niet weg na 6 behandelingen? Dan raden wij aan de huisarts of dermatoloog te raadplegen.

Alles over bestellen en bezorgen

U kunt tijdens het afrekenen kiezen uit de beschikbare bezorgopties. Tot 23:00 is de levering altijd gratis en de volgende dag in huis.

Nederland

Elke dag van de week Levertijd Kosten Bezorging
Overdag (tot 19.30) Volgende dag Gratis Pakket
Na 19.30 besteld Binnen 2 dagen Gratis Pakket

U kunt tijdens het afrekenen kiezen uit de beschikbare bezorgopties. Tot 19:30 is de levering altijd gratis en de volgende dag in huis.

Elke dag van de week Levertijd Kosten Bezorging
Overdag (tot 19:30) Volgende dag Gratis Pakket
Na 19:30 besteld Binnen 2 dagen Gratis Pakket

Helaas komt het soms voor dat de Track & Trace-code in de spam inbox van uw email terecht komt. Is dit bij u niet het geval? Neemt u dan contact met ons op.

De status van u bestelling kunt u via de mail en de ontvangen Track & Trace-code volgen. Is uw bestelling niet op tijd aangekomen?? Neemt u dan contact met ons op.

Nee, Forwarts zal als pakket worden geleverd.

Op dit moment kunnen wij via onze website alleen leveren in Nederland. In verschillende landen zijn wij wel te koop via andere retailers.

Leveren we nog niet bij u? Geef het ons door via het contact formulier en wij gaan kijken wat we voor u kunnen doen.

Alle artikelen van Pronova Laboratories B.V. kunnen worden geretourneerd. De retourkosten zijn echter voor eigen rekening.

Waarom? Onze artikelen moeten vanwege wettelijke kwaliteitseisen worden vernietigd bij retournering. Wij proberen dit dan ook tot een minimum te houden.

Retouradres:

Monta packing
t.a.v. retour Pronova
Ingenieur Hanlostraat 15
7547 RD Enschede

Gaat het om een kwaliteitsklacht? Neem dan contact met ons op via klantenservice@pronovalab.com.
© Copyright - Forwarts
BTW-nummer NL 80 92 06 353 B02 - KvK-nummer 17126800